Wat kenmerkt onze gemeente?
Uiteraard zouden we hier een aantal mooie uitspraken kunnen noemen, bijvoorbeeld: ‘We zijn een open en gastvrije gemeente waar iedereen welkom is’. Maar eerlijk gezegd zegt dit niet veel over ons. Dit mag je toch verwachten van elke christelijke gemeente.
Wij geloven dat Jezus Christus het wezen en de functie van zijn gemeente al heeft bepaald. Bijvoorbeeld in de Bergrede als Hij tegen zijn volgelingen zegt: “Jullie zijn het licht voor de wereld” (Mattheüs 5 vers 14). Wij willen daarom wegwijzers zijn die op de kruispunten van de samenleving de weg wijzen naar een leven met de gekruisigde en opgestane Heer.
Daarmee is echter nog lang niet alles over ons gezegd, wie wij (willen) zijn en wat ons beweegt en hoe wij proberen een aanstekelijke gemeente in Eindhoven te zijn. Daarom tref je hier gewoon een ruwe schets aan van ons Kruispunt-DNA. Wil je meer weten, kom dan gewoon een keer langs. Je weet wel, iedereen is van harte welkom.
Ons Kruispunt-DNA
Het Kruispunt is een jonge levendige Protestantse Gemeente in het centrum van Eindhoven. Er zijn ruim 300 leden en gasten die vanuit allerlei kerkelijke en niet-kerkelijke achtergronden en leeftijden bij elkaar komen, omdat ze geraakt zijn of geraakt willen worden door Jezus Christus.
Wij geloven dat niemand zo bijzonder en belangrijk is als Jezus van Nazareth. In de Bijbel draait alles om Hem (Joh. 5:39; Luk. 24:27); wie Hij is en wat Hij voor ons gedaan heeft; wat Hij ons geeft en wat Hij van ons verwacht. Het is onze overtuiging dat de opgestane Heer ook vandaag een ervaarbare realiteit is die ons in beweging brengt.
Wij verlangen ernaar een gemeente te zijn waar Christus centraal staat en waar onze relatie met Hem opgebouwd en gevoed wordt en waar wij leren hoe wij in onze maatschappij tot zegen kunnen zijn.
Als wijkgemeente binnen de Protestantse Gemeente Eindhoven staat het Kruispunt qua leer en belijdenis bewust in de Protestantse traditie en kerkvorm.
Als missionaire gemeente in een geseculariseerde omgeving is de wijze hoe wij kerkdiensten organiseren gekenmerkt door het streven naar helderheid, diepgang en relevantie. Wij willen de fantastische boodschap van de Bijbel begrijpelijk en concreet in de taal van vandaag formuleren zonder afbreuk te doen aan het geheim van het evangelie. Dat wij in een kerkdienst ook visuele communicatiemiddelen gebruiken, spreekt voor zich.
Muziek is een fantastische manier om de verschillende aspecten van het geloofsleven weer te geven. Daarom zijn er ook verschillende muziekteams die ons zingen enthousiast ondersteunen. Wij trachten naar een gezonde balans van vertrouwde en nieuwe liederen en zingen uit verschillende bundels zoals Op Toonhoogte, Opwekking of het Liedboek voor de kerken.
Naast het zingen van liederen neemt het gebed in al haar dimensies een belangrijke plaats in om God te eren maar ook om heel concreet te verwachten dat God ingrijpt in ons leven. Onze Vader in de Hemel weet wat wij nodig hebben (Mat. 6:32) maar Hij wil gebeden zijn (Mat. 7:7-11). In onze gebeden uit zich immers ons geloof. Daarom is er tijdens en na de kerkdienst de mogelijkheid dat voor persoonlijke belangen gebeden wordt.
Kerkzijn is echter niet beperkt tot zondagochtend. Er zijn diverse bijeenkomsten op zondagavond en doordeweeks die rekening houden met de verschillende behoeftes om te kunnen groeien in het geloof. Vanuit deze visie bieden wij daarom ook verschillende activiteiten aan die helpen een levendig geloof te ontdekken en deze ook te verwoorden in hedendaagse taal.
Er zijn verschillende mogelijkheden de Bijbel in haar rijkdom te verkennen, lijnen te ontdekken en historische achtergronden te leren kennen. Het doel is steeds om op een verantwoorde manier een brug te slaan naar de hedendaagse situatie.
Wij geloven dat gezond christelijk geloof ook het denken en doen in Jezus’ naam stimuleert. In verbondenheid met Christus en gedreven door de ervaring van Gods genade willen wij omzien naar elkaar en diverse diaconale of missionaire projecten ondersteunen.
Uiteraard hebben wij niet alle antwoorden op de brandende vragen over God en het leven; soms kunnen wij niets anders doen dan verwijzen naar de Bron waar antwoorden te vinden zijn. Ook als het gaat om verschillende geloofsbelevingen of inzichten willen wij elkaar de vrijheid gunnen. Wij houden ons hierbij aan het advies dat Augustinus wordt toegeschreven: In de hoofdzaak zoeken we eenheid, in bijzaken vrijheid en over alles vrede. Vooral willen wij erover waken dat bijzaken van het geloof niet tot hoofdzaken worden die de blik op het evangelie vertroebelen en de vreugde van het geloof roven.